18.9.11

Cherry clafoutis

Клафути с вишней. Kirsikkaclafoutis. Cherry clafoutis.
Ру Клафути (фр. clafoutis, от окс. clafir — наполнять) — французский десерт, соединяющий в себе черты запеканки и пирога. Фрукты в сладком жидком яичном тесте, похожем на блинное, выпекаются в формах для запеканок или киша. В смазанную жиром форму для выпечки сначала кладут фрукты, а затем заливают их тестом.
Классическим считается клафути из свежей вишни с косточками, но в настоящее время вишнёвый клафути чаще делают из консервированных плодов без косточек. Существуют персиковый, яблочный и грушевый клафути, при этом фрукты разрезаются на кусочки размером с вишню.


Fi Clafoutis [klafuti] (clafir - täyttää) on ranskalainen jälkiruoka, joka yhdistää laatikkoruoan ja kakun ominaisuudet. Hedelmät makeassa kananmunataikinassa (kuin ohukaistaikina) keitetään uunivuokassa. Ensin uunivuokaan laitetaan hedelmät, sitten kaadetaan taikinaa hedelmien päälle.
Klassinen clafoutis on tehty tuoresta kirsikasta kivien kanssa, mutta nykyään usein clafoutis tehdään säilötystä kirsikasta ilman kivejä. Onkin persikka-, omena- ja päärynä-clafoutis, silloin hedelmät leikataan kirsikan koon paloiksi.

En Clafoutis, sometimes in Anglophone countries spelled clafouti, is a baked French dessert of black cherries arranged in a buttered dish and covered with a thick flan-like batter. The clafoutis is dusted with powdered sugar and served lukewarm.
A traditional Limousin clafoutis contains pits of the cherries. According to baking purists, the pits release a wonderful flavor when the dish is cooked. If the cherry pits are removed prior to baking, the clafoutis will be milder in flavor.



Ру Клафути с вишней

- 600 г вишни
- 4 яйца
- 150 г сахара
- 250 г жирных сливок
- 250 г молока
- 80 г муки
- щепотка соли
- ванильный сахар

Вишни выложить в форму в 1 слой и присыпать 50 г сахара. Яйца взбить с сахаром, добавить сливки, молоко, соль, ваниль и муку. Получившимся жидким тестом залить вишню и поставить в духовку на 50-60 минут при температуре 180°C. Охладить, разрезать на порции и подавать. При подаче можно украсить взбитыми сливками или сметанным кремом.


Fi Kirsikkaclafoutis

- 600 g kirsikkaa
- 4 kananmunaa
- 150 g sokeria
- 250 g rasvaista ruokakermaa
- 250 g maitoa
- 80 g vehnäjauhoa
- rippaus suolaa
- vaniljasokeri

Laita kirsikat uunivuokaan yhdeksi kerrokseksi ja kaada 50 g sokeria kirsikkojen päälle. Vatkaa kananmunat sokerin kanssa, lisää kerma, maito, suola, vaniljasokeri ja vehnäjauho. Kaada taikina kirsikkojen päälle ja laita uuniin 50-60 minuutiksi 180°C. Anna jäähtyä, leikkaa ja tarjoile. Voi koristella esim. vispikermalla ennen tarjoilua.


En Cherry clafoutis

- 600 g of cherry
- 4 eggs
- 150 g of sugar
- 250 g of fat cream
- 250 g of milk
- 80 g of flour
- pinch of a salt
- a vanilla sugar

Put the cherries into the oven dish to one layer and put 50 g of sugar on it. Wham the eggs with the sugar, add the cream, the milk, the salt, the vanilla sugar and the flour. Pour this dough on the cherries and put the dish with the clafoutis into the oven at 180°C to 50-60 minutes. Allow to cool, slice and serve up. You can decorate the clafoutis by the cream before the serving.

No comments:

Post a Comment

Тэги, допустимые в комментариях

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...